۳ نرمافزار قدرتمند مدیریت مرجع
استناد به منابع در متن و درج فهرست در انتهای کار مشکلات فراوانی برای پژوهشگران در نگارش و آمادهسازی تحقیق ایجاد میکنند. برای مثال در روش ترتیبی، افزودن یا حذف یک مرجع منجر به تغییر کلی در شمارهگذاری خواهد شد که علاوه بر صرف زمان زیاد احتمال بروز اشتباه را نیز افزایش میدهد. موضوع دیگری که باید مدنظر قرار داد رعایت سبکهای استاندارد رفرنسدهی است که ممکن است بسته به تغییر جایگاه انتشار مقاله نیازمند تغییر نیز باشند.
با توجه به این مسائل اگر به دنبال آشنایی با روشهایی هستید که با استفاده از آنها بتوانید منابع و مراجع تحقیقات خود را با دقت و سرعت بالا و همچنین رعایت اصول حرفهای نگارش علمی مدیریت کنید جهت آشنایی با سه نرم افزار پرکاربرد مدیریت منابع، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم.
۱- Mendeley
اولین نرمافزار رایگان و یکی از پراستفادهترین نرمافزارهای رفرنسدهی Mendeley است، علاوه بر اینکه به عنوان یک نرمافزار مدیریت مرجع شناخته شده بلکه یک شبکه اجتماعی-علمی مطرح نیز هست که به پژوهشگران کمک میکند تا بتوانند در سازماندهی مقالات و تحقیقات خود با سایر افراد شبکه به مبادله اطلاعات و یافتن جدیدترین مقالات و تحقیقات بپردازند. این نرمافزار قابلیت یکپارچه شدن با نرمافزارهای مختلف از جمله مجموعه آفیس را دارد که به وسیله آن میتوان به راحتی و با سرعت بالا رفرنسدهی انجام داد. لازم به ذکر است که در این نرمافزار میتوانید از بیش از هزاران سبک رفرنسدهی استفاده کنید.
از جمله امکانات ارائه شده در Mendeley این است که میتوانید فایل pdf تمامی مقالات و پژوهشهای انجام شده را در بانک اطلاعاتی خود ذخیره کنید. در اینصورت فایل مورد نظر را در نرمافزار مشاهده میکنید و میتوانید روی آن یادداشت بگذارید، همچنین امکان به اشتراکگذاری فایلها نیز در محیط Mendeley فراهم شده است.
۲-Zotero
با استفاده از این نرمافزار نیز میتوان به آسانی رفرنسدهی و اشتراکگذاری منابع تحقیقاتی را انجام داد. این نرمافزار رقیب سرسختی برای Mendeley به حساب میآید و طرفداران خاص خود را دارد، Zotero نیز رایگان است و قابلیت پشتیبانی آنلاین را برای کاربران خود فراهم کرده، همچنین محیط نرمافزاری ساده و امکانات بسیار زیاد سبب محبوبیت آن در جوامع علمی شده است. از جمله این امکانات، افزونهای است که با اتصال به مرورگرهای مختلفی از جمله Firefox وChrome شما را قادر میسازد تا به سادگی مراجع مورد نیاز تحقیق را به لیست خود اضافه کنید. علاوه بر آن میتوانید به صدها سایت و کتابخانه نیز دسترسی داشته باشید.
۳- EndNote
نرمافزار پرطرفدار دیگری که معرفی میکنیم نرمافزار EndNote است که برخلاف دو نرمافزار دیگر، رایگان نیست اما در کشور ما نسخههایی از آن به راحتی قابل دسترسی و استفاده است. EndNote ، نرمافزاری برای سازماندهی تحقیقات و پژوهشها میباشد که با استفاده از آن میتوان منابع مورد استفاده در تحقیقات را به صورت فرمت نوشتاری ذخیره و نگهداری نمود. شاید در ابتدای کار یادگیری آن اندکی سردرگم کننده به نظر برسد اما بدلیل شهرت و عمومیت نسبی این نرمافزار، بسیاری از کتابخانهها و سایتها قسمتی از خروجی اطلاعات خود را به آن اختصاص میدهند. علاوه بر این EndNote به برخی پایگاههای علمی از جمله گوگل اسکالر متصل است که این امر باعث شده تا با پشتیبانی مناسب، کار را برای بسیاری از محققان و پژوهشگران راحتتر کند.
آموزش پروپوزال نویسی
پروپوزال یا همان پیشنهاد طرح پژوهشی، رکن اصلی هر پژوهش بوده و در آن پژوهشگر مسیر و اهداف تحقیق خود را مشخص میسازد؛ به بیان دیگر، پروپوزال طرحی است که پژوهشگر در ذهن دارد و میخواهد آن را عملی کند. پروپوزال نویسی و آشنایی با ساختار آن در دوره کارشناسی ارشد و دکترا امری ضروریست. از این رو، دپارتمان آموزش فن پیپر با کمک اساتید مجرب، آموزشی جامع برای پروپوزال نویسی تدوین نموده است.