برترین دانشگاه های پزشکی دنیا در سال ۲۰۱۹
وقتی از رتبهبندی دانشگاهها سخن به میان میآید تمام توجهها به سمت رتبهبندی کلی دانشگاهها که بر اساس میزان استناد به مقالات، نسبت استاد به دانشجو، تعداد استادان و دانشجویان بینالمللی و غیره انجام میگیرد، جلب میشود. این در حالیست که در ارزیابی دانشگاهها، آنها را به تفکیک رشته نیز رتبهبندی میکنند و پس از آن برترین دانشگاههای جهان بر اساس رشته معرفی میشوند. این مطلب ده دانشگاه برتر جهان در رشته پزشکی را در سال ۲۰۱۹ معرفی میکند.
۱) دانشگاه هاروارد (Harvard University)
اولین دانشگاه در رتبهبندی برترین دانشگاههای رشته پزشکی در جهان، دانشگاه هاروارد است. این دانشگاه در رتبهبندی کلی بر اساس رتبهبندی QS سال ۲۰۱۹ در جایگاه سوم جهان قرار گرفته بود. دانشگاه هاروارد در سال ۱۶۳۶ تاسیس شده و یکی از قدیمیترین دانشگاههای کشور آمریکا محسوب میشود. این دانشگاه بزرگترین کتابخانه دانشگاهی جهان را دارد، زیرا در کتابخانه آن ۱۰ میلیون عکس، ۱۸ میلیون جلد کتاب و ۴۰۰ میلیون نسخه دستنوشته وجود دارد. هاروارد بیش از ۲۳ هزار دانشجو در رشتههای مختلف دارد که یکی از این رشتههای پرطرفدار پزشکی است. گفتنی است این دانشگاه برای هفتمین سال متوالی در مجموعه بهترین دانشگاههای جهان در پزشکی قرار میگیرد.
۲) دانشگاه آکسفورد (University of Oxford)
در فهرست برترین دانشگاههای جهان در رشته پزشکی، دانشگاه آکسفورد توانست رتبه دوم را به خود اختصاص دهد. این دانشگاه نیز در رتبهبندی کلی QS در رده پنجم بهترین دانشگاههای جهان قرار دارد. آکسفورد یکی از قدیمیترین دانشگاههای انگلستان و دومین دانشگاه قدیمی جهان است ولی تاریخ دقیق تاسیس آن مشخص نیست. این دانشگاه در شهر کوچک آکسفورد شایر انگلستان واقع شده که یک چهارم جمعیت این شهر را دانشجویان این دانشگاه تشکیل میدهند.
آکسفورد بیش از ۲۰ هزار دانشجو دارد که حدود ۴۰ درصد آنها را دانشجویان بینالمللی تشکیل میدهند. در این دانشگاه رشتههایی همچون شیمی، اقتصاد، پزشکی، مهندسی، حقوق، زبان، ریاضیات و فلسفه تدریس میشود. نکته ملموس در این دانشگاه حضور افراد خارجی زیادی است که در کادر آموزشی و علمی این دانشگاه حضور دارند.
۳) دانشگاه کمبریج (University of Cambridge)
دانشگاه کمبریج انگلستان در رتبهبندی برترین دانشگاههای جهان در رشته پزشکی توانست در جایگاه سوم جهان قرا گیرد، این درحالیست که بر اساس رتبهبندی کلی QS رتبه این دانشگاه برابر با ۷ بود.کمبریج در سال ۱۲۰۹ میلادی تاسیس شد و جالب است بدانید سومین دانشگاه قدیمی جهان است. بر اساس آمار منتشر شده این دانشگاه در حدود ۲۰ هزار دانشجو دارد که در شش دانشکده آن مشغول به تحصیلند که یکی از دانشکدههای پرطرفدار، دانشکده پزشکی بالینی است. از مجموع دانشجویان دانشگاه کمبریج بیش از ۷ هزار نفر را دانشجویان بینالمللی تشکیل میدهند. همچنین گفتنی است که این دانشگاه سالهاست که جزء سه دانشگاه برتر جهان در رشته پزشکی معرفی میشود.
۴) دانشگاه استنفورد (Stanford University)
دانشگاه استنفورد، چهارمین دانشگاه برتر جهان در رشته پزشکی که در رتبهبندی کلی QS رتبه نخست جهان را به خود اختصاص دادهاست. استنفورد در شهر سانفرانسیسکو آمریکا و در سیلیکون ولی جایی که بزرگترین و مشهورترین شرکتهای جهان همچون: یاهو، گوگل و hp قرار دارند، واقع شده و ارتباط نزدیک و وسیعی با آنها دارد که این شهرت و اعتبار را تنها مدیون سیلیکون ولی نیست، بلکه تحصیل در رشتههای مختلف همچون پزشکی نیز استنفورد را جزء برترینهای جهان قرار داده است. این دانشگاه نسبت به سه دانشگاه معرفی شده کوچکتر بوده و بیش از ۱۶ هزار دانشجو دارد و یک پنجم دانشجویان آن را دانشجویان بینالمللی تشکیل میدهند.
۵) دانشگاه جان هاپکینز (Johns Hopkins University)
پنجمین دانشگاه برتر پزشکی جهان دانشگاه هاپکینز آمریکاست که در رتبهبندی QS در جایگاه بیستوچهارم جهان قرار گرفته است. دانشگا هاپکیز یک دانشگاه خصوصی است و ۱۷۵۰۰ دانشجو دارد که 5هزار نفر از این دانشجویان را دانشجویان بینالمللی تشکیل دادهاند. لازم به ذکر است عنوان شود که دانشگاه هاپکینز برای اولین بار در تاریخ علمی این کشور، پژوهش را با آموزش تلفیق کرد و باعث تغییری بنیادی در سیستم آموزش عالی این کشور شد. این دانشگاه بیش از هر موسسه دیگری هزینه، صرف کارهای تحقیقاتی و پژوهشی میکند، به طوریکه اولین دانشگاه تحقیقاتی در آمریکا محسوب میشود.
۶) مؤسسه کارولینسکا (Karolinska Institutet)
ششمین دانشگاه برتر رشته پزشکی در جهان، مؤسسه کارولینسکاست که در پایتخت سوئد یعنی استکهلم واقع شده است. در این موسسه دورههای پزشکی برای دانشجویان در مقاطع کارشناسی و بالاتر به زبان انگلیسی ارائه میشود. گفتنی است این موسسه تفاوتی عمده با سایر دانشگاههای این فهرست دارد و آن هم این است که یک موسسه تخصصی در آموزش علوم پزشکی همانند دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و پزشکی است. لازم به ذکر است عنوان شود که کارولینسکااز سال ۱۹۰۱ که جایزه نوبل اهدا شده مسئولیت تعیین برندگان جایزه نوبل در رشتههای پزشکی یا فیزیولوژی را برعهده دارد. این موسسه ۷۹۷۰ دانشجو دارد که از این تعداد ۱۸۵۴ نفر را دانشجویان بینالمللی تشکیل دادهاند.
۷) دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (UCLA)
دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (University of California, Los Angeles)، که به اختصار UCLA نیز گفته میشود، دانشگاهی دولتی است و بیش از 44هزار دانشجو دارد که از این تعداد، حدود 7هزار نفر را دانشجویان بینالمللی تشکیل میدهند. گفتنی است این دانشگاه در دستهبندی دانشگاههای بزرگ قرار گرفته و در رتبهبندی کلی QS، در جایگاه سیوپنجم جهان قرار گرفته است، در صورتی که در رشته پزشکی و تعدادی رشته دیگر توانسته در جایگاههای برتر قرار گیرد.یکی از امتیازات قابل توجه در دانشگاه UCLA این است که در رتبهبندی استخدام دانشآموختگان توانسته ردههای برتر را از آنِ حود کند، به طوریکه این شاخص در سال ۲۰۱۷ برابر با ۱۵ بوده، اما در سالهای ۲۰۱۹-۲۰۱۸ به رتبه ۲ ارتقا یافت.
۸) دانشگاه ییل (Yale University)
در رتبهبندی برترین دانشگاههای رشته پزشکی هشتمی جایگاه نیز از آنِ دانشگاهی آمریکایی به نام ییل (Yale)، شد که در رتبهبندی QS در جایگاه هفدهم جهان قرار گرفته است. ییل یک دانشگاه خصوصی و تحقیقاتی و عضو یکی از مشهورترین موسسات آموزش عالی آمریکا به نام Ivy League است. دانشگاه ییل سومین دانشگاه قدیمی آمریکاست که در سال ۱۷۰۱ تاسیس شده است. گفتنی است این دانشگاه، در برخی از رشتهها توانسته جایگاههای برتر را به خود اختصاص دهد، به طور مثال در رشته پزشکی در جایگاه هشتم و در پرستاری در جایگاه نهم برترین دانشگاههای جهان قرار گرفته است. در این دانشگاه حدود 13هزار دانشجو در رشتههای گوناگون از جمله پزشکی مشغول به تحصیلند که از این تعداد ۲۶۳۰ نفر را دانشجویان بینالمللی تشکیل دادهاند.
۹) مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT)
موسسه فناوری ماساچوست (Massachusetts Institute of Technology)، که به اختصار MIT گفته میشود در سال ۱۸۶۱ تاسیس شد و یک دانشگاه خصوصی است و یکی از مراکز مهم علمی-تحقیقاتی در آمریکا محسوب میشود. MIT دارای پنج دانشکده اصلی، یک کالج و ۳۲ گروه آموزشی است. این دانشگاه بیش از ۱۱ هزار دانشجو دارد که از این تعداد ۳۷۳۲ نفر را دانشجویان بینالمللی تشکیل میدهند و بیشتر کارکنان این دانشگاه را نیز افراد خارجی تشکیل دادهاند. همچنین MIT به عنوان برترین دانشگاه فناوری در سالهای اخیر شناخته شده که در رشتههای فنیومهندسی جایگاه بسیار بالایی دارد اما دورهها و رشتههای آن محدود به رشتههای فنیومهندسی نمیشود.
۱۰) کالج دانشگاهی لندن (UCL)
آخرین دانشگاه در رتبهبندی برترین دانشگاههای جهان، کالج دانشگاهی لندن (University College London)، است که به اختصار UCL گفته میشود و بیش از ۳۲۷۹۵ دانشجو دارد که حدود ۱۷ هزار نفر از آنها را دانشجویان بینالمللی تشکیل دادهاند. دانشگاه UCL در رتبهبندی QS در جایگاه هشتم جهان قرار گرفته و بر طبق ارزیابیهای انجام شده در رشتههایی همچون پزشکی و معماری جزء برترین دانشگاههاست.
آموزش پروپوزال نویسی
پروپوزال یا همان پیشنهاد طرح پژوهشی، رکن اصلی هر پژوهش بوده و در آن پژوهشگر مسیر و اهداف تحقیق خود را مشخص میسازد؛ به بیان دیگر، پروپوزال طرحی است که پژوهشگر در ذهن دارد و میخواهد آن را عملی کند. پروپوزال نویسی و آشنایی با ساختار آن در دوره کارشناسی ارشد و دکترا امری ضروریست. از این رو، دپارتمان آموزش فن پیپر با کمک اساتید مجرب، آموزشی جامع برای پروپوزال نویسی تدوین نموده است.